Jemné šumivé biele víno typu pet-nat je omnoho ľahšie než tradične vyrábané šumivé vína, obsah alkoholu je 12%, nepridávajú se žiadne kvasinky, cukor, ani iné aditíva... Víno má veľmi primárny hroznový prejav vo vôni aj chuti a je vyhľadávané u znalcov a v gastronómii. Vinárska technika produkcie týchto vín, nazývaná aj metóda ancestrale je veľmi stará, pochádzajúca z antického Ríma. Dochované dobové záznamy ju však datujú do začiatku 16. storočia, kedy týmto štýlom produkovali víno mnísi v kláštorných pivniciach v Limoux na juhu Francúzska.
Víno typu pet-nat (z fr. pétillant-naturel, prírodne šumivé) je vyrobené podľa starobylej metódy, čiastočným primárnym, spontánnym kvasením muštu v sude a následne čiastočným kvasením vo fľaši pod korunkovým uzáverom. Fermentácia je teda ukončená vo fľaši, kde sa zvyšný cukor mení na alkohol a kysličník uhličitý (obľúbené bublinky). Všetky kvasinky z fermentácie tak zostávajú súčasťou vína a dotvárajú jeho príjemnú komplexnosť. Na rozdiel od šampanského (a iných vín šampanského typu) je vynechané tzv. druhotné kvasenie, pridanie cukru aj kvasiniek. Tento štýl výroby pet-nat je menej kontrolovateľný než tradičná metóda sekundárnej fermentácie vo fľaši a jeho variabilita si vyžaduje dostatok umu a skúseností samotného vinára.
Víno je nefiltrované, čiže pred podávaním je nutné ho 3x pretočiť cez uzáver a tiež nebolo počas celého procesu vinifikácie nikdy sírené, z toho dôvodu je mimoriadne vhodné aj pre ľudí citlivých na obsah oxidu siričitého.
Náš tip: ideálne na podávanie ako príjemný aperitív, k ľahším predjedlám alebo podávajte tiež k rybám, hydine či mierne ostrej ázijskej kuchyni. Podávajte pri teplote 8 až 9°C.
Vyskúšajte toto jedinečné vínko produkované metódou našich predkov, spomedzi všetkých druhov šumivých vín je práve v ňom najviac cítiť chuť samotného hrozna. Veríme, že sa do neho zamilujete!
Malé rodinné vinárstvo Schmelzers zúročuje štvorgeneračné znalosti v oblasti produkcie vína, riadi sa prirodzeným cyklom v prírode a spolieha sa najmä na intuíciu. Je pionierom na trhu s biodynamickou produkciou vín. O vinohrady sa starajú špecifickým spôsobom, s čo najväčším ohľadom, úctou a rešpektom k prírode, bez použitia techniky a absolútne bez použitia tradičných chemických hnojív a postrekov. Ich farma je samostatný ekosystém s vlastným včelstvom, vlastnou výrobou prírodných preparátov na podporu pôdy a vinohradu.