Verjus, prezývaný aj ako "citrón stredoveku", je veľmi zdravý a delikátny mušt z nezrelého červeného hrozna, konkrétne odrody zweigelt, ktorá má mnoho využití nielen v kuchyni. V takejto najvyššej biodynamickej kvalite ho sotva nájdete na trhu. Prvá zmienka o tomto lahodnom nápoji pochádza už z Rímskej ríše, kde ho používali aj na liečebné účely.
Verjus je vďaka nulovému obsahu histamínu vhodný ako zdravšia náhrada citrónovej šťavy. Má jemne kyslú, ovocnú chuť, obsahuje veľké množstvo vitamínu C a antioxidantov. Vynikajúci je preto zmiešaný s vodou či sódou ako zdravý nápoj s veľmi nízkym obsahom cukru. Keďže má kyslejšie pH ako ocot či citrón, používa sa na tráviace problémy a je odporúčaný aj na upokojenie podráždeného žalúdka.
Náš tip: skvelo sa hodí do varenia aj pečenia ako náhrada citrónovej šťavy:
- do dresingov a omáčok
- do marinády
- na pečenú zeleninu
- do koláčov, dezertov a letných drinkov
- pri výrobe domácej dijonskej horčice
Najlepšie však aj tak chutí s chladenou minerálkou (na zriedenie použite množstvo ako u sirupu). Po otvorení uchovávajte v chladničke.
Viac z kategórie
14 €